TOYOTA ФИНАНС

Nova Toyota Aygo X – nova generacija dostopnega sloga in zabave.


· Povsem novi kompaktni urbani karoserijski križanec je unikaten v segmentu A.
· Živahne barve in oblika, ki izstopa, značaju modela Aygo dajejo nove razsežnosti.
· Kompakten, a hkrati prostoren in agilen avtomobil, ki ponuja vse prednosti segmenta A.
· Samozavestna vožnja, izboljšani nadzor in visok položaj za volanom.
· Dodatno emocionalno noto izžareva zložljiva platnena streha, ki je sploh prva v segmentu A.
· Sodobna tehnologija omogoča varnost in varčnost.

Povsem nova Toyota Aygo X je unikaten model v segmentu A. Gre za avtomobil, ki je oblikovan in izdelan v Evropi za potrebe evropskih kupcev, ki prisegajo na kombinacijo urbanega in suburbanega življenjskega sloga.

Da bi zasnovali čim bolj atraktiven novi model avtomobila, so pri znamki Toyota izvedli poglobljeno raziskavo urbanih navad, želja in potreb na različnih koncih Evrope. S tem so želeli prisluhniti kupcem in zasnovati avtomobil dovršenega sloga, kompaktne oblike in samozavestnega značaja.

Rezultat je povsem novi kompaktni avtomobil znamke Toyota, ki je zasnovan na podlagi uspešne platforme GA-B, ta pa je sestavni del nove globalne arhitekture TNGA. Na podlagi platforme GA-B sta že nastala modela Yaris, ki je postal evropski avtomobil leta 2021, in športni terenec Yaris Cross.



Aygo X je izjemno zanimiv model segmenta A. S svojo zasnovo vidno izstopa v mestu in na odprti cesti. Odlikujeta ga kompaktna oblika in agilna vožnja. Njegova atraktivna oblika vzbuja vznemirljive emocije, sodobna tehnologija pa ga navdaja s kombinacijo varnosti in energijske učinkovitosti.

Novi Aygo X poskuša izpolnjevati želje, potrebe in zahteve evropskih kupcev.

“Segment A je za nas izjemno pomemben. Ne samo da znamki Toyota zagotavlja novo ciljno skupino kupcev, ampak izpolnjuje tudi našo zavezo, da bomo ponujali mobilnostno rešitev prav za vsakogar," pravi Andrea Carlucci, produktni podpredsednik pri Toyoti Motor Europe.

ŠČEPEC ZAČIMB

Pravzaprav se je vse skupaj začelo s konceptom Aygo X Prologue, ki so ga zasnovali pri ED2, evropskem oblikovalsko-razvojnem centru znamke Toyota v Nici v Franciji. S tem konceptom so oblikovalci želeli za evropske kupce izdelati avtomobil, ki bi temeljil na drznosti in začinjenosti.

Model Aygo je bil v Evropi prvič predstavljen leta 2005 in od takrat velja za najbolj dostopen model znamke Toyota, s svojim mladostno živahnim značajem pa je prepričal številne evropske kupce. Aygo je tudi avtomobil, ki je s svojim atraktivnim slogom k znamki Toyota pripeljal številne nove kupce.

Oblikovalci studia ED2 se bolj kot kadarkoli prej zavedajo, da bo nove kupce prepričala predvsem kombinacija prefinjenosti, sofisticiranosti in možnosti izražanja osebnosti. Zato je bil novi koncept zasnovan z mislijo na točno takšne kupce.

“Vsakdo si zasluži avtomobil, ki je sodobno trendovski. Zato sem ponosen na koncept Aygo X Prologue, s katerim nam je pri ED2 uspelo doseči točno ta učinek. Res sem vesel, da smo na neki način revolucionizirali segment A," pravi Ian Cartabiano, direktor oblikovanja pri Toyota European Design and Development.

Aygo X Prologue v rdeči barvi Sparkling Chilli je bil deležen navdušenega sprejema. Pozneje so ga odpeljali v Bruselj in tam je oblikovalska ekipa na njegovi osnovi začela snovati povsem novi model segmenta A.

Aygo X odlikuje drzna dvobarvna zasnova, v novih živahnih barvnih kombinacijah. S svojim atraktivnim profilom pa takoj privabi pozornost, predvsem pa izžareva pripravljenost na dinamično akcijo.



Nova strešna linija še dodatno poudarja dinamični značaj in dodaja še več športnega pridiha. Na sprednjem delu pa izstopajo mogočne luči, ki spominjajo na krila. Zračnik motorja, meglenke in podložna plošča poudarjajo trapezoidno tematiko, ki je značilna za identiteto modela Aygo. Vse to mu daje značaj, ki izžareva, da je kadarkoli pripravljen iti kamorkoli.

Zasnovane so tudi nove barve, ki so nastale na podlagi različnih začimb. Zaradi njih bo Aygo avtomobil, ki bo zadovoljil različne okuse in osebnosti.

Kardamom ustvarja vtis sloga in elegance. S svojimi zelenimi toni omogoča prefinjeno estetiko.

Čili izžareva strast. To je premijska barva, ki privablja poglede s kombinacijo toplote in globine. Gre za rdečo barvo, ki jo krasijo tudi modre kovinske bleščice.

Ingver je sofisticirana bež barva, ki poudarja avanturo in toplo kompleksnost.

Brin poudarja mladost v kombinaciji z moškostjo. Modra barva je zasnovana posebej za ta model in mu zagotavlja ledeno modrino s subtilnimi rdečimi podtoni.

Vsaka izmed teh barv, ki so navdahnjene z različnimi začimbami, je na voljo s kontrastno črno streho in črnim zadnjim delom. Tako bo Aygo X izstopal iz množice in bo v trenutku opazen.

Tematika začimb pa ni prisotna le na zunanjosti. Tudi notranjost je zasnovana v barvah, ki se ujemajo z zunanjostjo avtomobila. To velja za kokpit, nadzorno ploščo in sredinsko konzolo. Tematika X je prisotna tudi na tkanini sedežev. Ime Aygo X pa se diskretno izraža tudi na sprednjih lučeh, ki so pomemben sestavni del značaja avtomobila.

“Aygo X s svojo dvobarvno zasnovo takoj privabi pozornost mimoidočih. To nikakor ni le detajl, temveč pomemben sestavni del oblike," pravi Anastasiia Stoliarova, načrtovalka modela Aygo X pri Toyoti Motor Europe.

Začinjena omejena serija modela Aygo X v izvedbi Cardamom bo na voljo v prvih šestih mesecih prodaje. Model bo opremljen z matiranimi oranžnimi dodatki Mandarina, črtami in posebnimi 45,72-centimetrskimi (18-palčnimi) platišči v črni mat izvedbi. Tematika Mandarina se ponavlja tudi na notranjih oblogah in tkaninah.



KOMPAKTEN IN AGILEN

Preizkušena in izjemno uspešna platforma GA-B je tudi osnova modela Aygo X, novega unikatnega izzivalca v segmentu A. Zadnji del šasije je nekoliko prilagojen, kar omogoča krajša previsa na sprednjem in zadnjem delu avtomobila.

Novi Aygo X je dolg 3700 mm, kar je za 235 mm več od predhodnika, čeprav se je medosna razdalja povečala le za 90 mm. Sprednji previs je za 72 mm krajši kot pri Yarisu. Novost pa je tudi maksimalna velikost koles. Aygo X je namreč lahko opremljen tudi s 45,72-centimetrskimi (18-palčnimi) platišči.

Aygo X je zasnovan tudi za ozke ulice evropskih mest. Ponuja enega manjših obračalnih krogov v svojem segmentu, ki znaša le 4,7 metra.

V primerjavi z modelom Aygo je Aygo X tudi za 125 mm širši (celotna širina znaša 1740 mm). To omogoča, da sta sprednja sedeža nameščena za 20 mm bolj narazen, poleg tega pa je tudi za 45 mm več prostora za rame. Več prostora je tudi v prtljažniku, ki je za 125 mm daljši. Zaradi pametne zasnove zadnjih sedežev prtljažni prostor ponuja za 60 litrov več prostornine (skupaj 231 litrov).

Posebna zasnova strehe Pagoda ohranja kompaktne dimenzije avtomobila, hkrati pa zagotavlja več udobja in prostora v kabini. Avtomobil je višji za 50 mm, skupna višina pa znaša 1510 mm.

Krmilni sistem je prilagojen urbani in suburbani vožnji po evropskih cestah. Novi menjalnik S-CVT pa ponuja najboljšo odzivnost v svojem razredu, prestavljanje je intuitivno linearno, hkrati pa omogoča nizko razmerje med močjo in porabo goriva.

SAMOZAVESTEN

Vsak voznik se za volanom želi počutiti samozavestno, ne glede na to, ali vozi po mestnih ulicah ali po odprti cesti. Aygo X to samozavest zagotavlja na več načinov.

Aygo X je kompaktni karoserijski križanec, ki ga odlikuje večja oddaljenost od tal. V primerjavi s prejšnjo generacijo je za 11 mm bolj dvignjen od tal. Ta lastnost zagotavlja bolj mogočno cestno podobo, voznik pa bo užival v boljšem pregledu nad dogajanjem na cesti.

Tudi sedalni položaj je višji za 55 mm, kar omogoča boljši stik z drugimi udeleženci v prometu, še posebno s kolesarji in pešci. Za 10 odstotkov je izboljšan tudi kot stebrička A, ki zdaj znaša 24 stopinj. Tudi to omogoča boljši pregled nad dogajanjem na cesti.

Večja kolesa se odlično ujamejo s preverjenim vzmetenjem TNGA. Ponujajo izboljšano kotalno trdnost in kot vrtenja, kar se kaže v boljšem nadzoru in udobju pri vožnji.



EMOCIONALEN

Aygo X je avtomobil, ki zna izžarevati svoj značaj, tudi kadar stoji na mestu.

S svojo drzno obliko in začinjenimi barvami ustvarja vtis robustnega avtomobila, ki se upa podati kamorkoli. Razmerje med kolesi in karoserijo pa ponuja vse prednosti karoserijskih križancev.

Zaradi uporabe sodobnih izolacijskih materialov se je precej zmanjšala stopnja hrupa v potniški kabini. Artikulacijski indeks je izboljšan za 6 odstotkov in je eden najboljših v segmentu A.

Toyota in JBL sta tesno sodelovala pri snovanju premijskega avdiosistema, ki je posebej prilagojen značilnostim modela Aygo X. Avdiosistem ponuja štiri zvočnike, 300 W ojačevalnik in 200-milimetrski basovski nizkotonec, ki je nameščen v prtljažnem prostoru. Vse skupaj proizvaja dinamično glasbeno izkušnjo z močnimi basi in odzivnimi zvočniki.

Zaradi opcijske platnene zložljive strehe je v Aygu X omejitev samo še nebo. To je sploh prvi karoserijski križanec v segmentu A, ki je opremljen s tovrstno streho, ki izboljšuje vozniško izkušnjo. Odpiralna površina je večja za 40 mm, za 20 odstotkov pa se je povečal tudi kot pogleda izven avtomobila.

Streha je izdelana iz materialov, ki so značilni za premijske modele. Poleg tega pa ponuja tudi izboljšano zaščito proti vodi in prahu. Novi vetrobranski ščitnik je zasnovan še bolj trpežno in robustno ter zagotavlja popolno brezskrbnost pri uporabi.

Pravzaprav je vseeno, ali avtomobil stoji na mestu ali potniki uživajo v vožnji z vetrom v laseh. Platnena streha v vsakem trenutku ustvarja posebno razpoloženje ter voznika in potnike navdaja s posebnimi emocijami.



TEHNOLOŠKO NAPREDEN

Aygo X je kljub svoji kompaktni zasnovi opremljen s številnimi sodobnimi funkcijami.

Kupci bodo s svojim avtomobilom lahko ves čas povezani prek sistema Toyota Smart Connect in prek aplikacije MyT.

Multimedijski sistem Toyota Smart Connect je zasnovan okoli 22,86-centimetrskega (9-palčnega) visoko resolucijskega zaslona, ki je občutljiv za dotik. V kabini pa sta na voljo tudi ambientalna osvetlitev in polje za brezžično polnjenje mobilnega telefona. Z uporabo aplikacije MyT je uporabnikom na voljo tudi dostop do analitike vožnje in različnih opozoril, omogoča pa jim tudi lociranje in sledenje avtomobila.

Zadnja različica multimedijskega sistema ponuja tudi navigacijo v oblaku z obvestili o dejanskem stanju na cestah. Postopoma bodo vključene tudi številne nove storitve, ki bodo samodejno vključene v sistem. Toyota Smart Connect ponuja tudi brezžični in žični povezavi Android Auto in Apple CarPlay.

Prvič v segmentu A je uporabljena tudi napredna tehnologija luči LED. Dnevne luči so sestavljene iz dveh snopov, ki ustvarjata ikonični profil modela Aygo, ta pa je prepoznaven v vseh svetlobnih razmerah.

"Sprednje luči model Aygo X navdajajo z osredotočenostjo in samozavestjo. V oblikovalskem jeziku znamke Toyota rečemo, da so ostro navdušene," je pristop zasnove luči razložil Tadao Mori, vodja oblikovanja pri Toyoti Motor Europe

Aygo X prinaša tudi velik napredek glede varnosti, saj je varnostni paket Toyota Safety Sense prvič del serijske opreme avtomobila segmenta A.

Zadnja različica sistema Toyota Safety Sense temelji na kombinaciji monokularne kamere in milimetrskega radarja. Sistem za zaznavanje nevarnosti trka po novem deluje pri večjih hitrostih ter zaznava pešce podnevi in ponoči in kolesarje podnevi. Ponuja tudi sistema za pomoč pri krmiljenju in ohranjanje voznega pasu ter pametni prilagodljivi tempomat.

Poleg tega se Aygo X ponaša s številnimi funkcijami pasivne varnosti, saj je zasnovan s številnimi strukturnimi ojačitvami in sistemi za absorpcijo naletne sile, ki povečujejo celostno varnost avtomobila.

VARČEN

Zasnova modela Aygo X omogoča maksimiziranje zmogljivosti in energijske učinkovitosti. Med drugim se ponaša z najnižjo osnovno težo karoserije v segmentih A in B. Tudi ta podatek pomembno pripomore k majhni porabi goriva.

Sprednji odbijač in koloteki omogočajo odličen pretok zraka, kar zmanjšuje turbulence okoli avtomobila, to pa zmanjšuje tudi porabo goriva. Podobna zasnova omogoča dober pretok zraka tudi na zadnjem koncu avtomobila.

Aygo X poganja večkrat nagrajeni 1,0-litrski motor s tremi valji, ki je bil dodatno izboljšan za zadostitev strogim evropskim standardom. Povprečna poraba goriva znaša le 4,7 litra na 100 kilometrov, emisije CO2 pa 107 g/km.

Aygo X je zasnovan in izdelan v Evropi za evropske kupce. Po evropskih mestnih ulicah pa bo začel švigati v letu 2022.